IZRAKSTS PILNĀ APJOMĀ
SIA ZAKSI
APSTIPRINU:
SIA ZAKSI valdes loceklis
_______________U.Pumpurs
2006.g.20.marts
UŽAVAS ALUS
RAŽOŠANA, IEPAKOŠANA, TRANSPORTĒŠANA, GLABĀŠANA
LV UTN 41201005223-03:2006
Darbības laiks no 2006.gada 20.marta līdz 2011.gada 20.martam
zstrādāti:
SIA ZAKSI
2006.gada 20. februāri
Izpilddirektore ________ I.Roze
2006.gads
LV UTN 41201005223-03:2006
2. lpp
Alus ir zema alkohola satura un ogļskābo gāzi piesātināts dzēriens, kas iegūts raudzēšanas procesā. Ražots no dabīgām izejvielām (miežu iesals, apiņi, ūdens), paredzēts realizēšanai mazumtirdzniecībā.
I. SORTIMENTS
I.1. Alus veidi un nosaukumi :
I.2. Abu šķirņu alus paredzēts ražot nefiltrēts-pildīšanai KEG mucās , filtrēts – pildīšanai pudelēs.
II. TEHNISKĀS PRASĪBAS
II.1 Visām alus šķirnēm jābūt gatavotām atbilstoši šo tehnisko noteikumu prasībām, receptūrām, ievērojot Latvijas Republikā pastāvošās likumdošanas prasības attiecībā uz pārtikas un dzērienu sanitāriju un higiēnu. Alu gatavo atbilstoši katras šķirnes tehnoloģiskajai instrukcijai.
II.2 Alus ražošanai saskaņā ar receptūrām izmanto sekojošas izejvielas :
LV UTN 41201005223-03:2006
3. lpp
II.3 Alus šķirņu organoleptikas normas un prasības:
Tab.N.1
Rādītāja nosaukums | Užavas gaišais nefiltrēts | Užavas gaišais filtrēts | Užavas tumšais nefiltrēts | Užavas tumšais filtrēts |
Ārējais izskats | Viegli opāls šidrums, bez nogulsnēm un svešķermeņiem | Dzidri caurspīdīgs šķidrums bez nogulsnēm un svešķermeņiem | Viegli opāls šidrums, bez nogulsnēm un svešķermeņiem | Dzidri caurspīdīgs šķidrums bez nogulsnēm un svešķermeņiem |
Putas | Alum, ielietam no 25 mm augstuma (attālums no pudeles kakla, lejamā krāna no mucām, līdz trauka augšējai malai) cilindriskā, tīrā traukā, kura augstums 105 110 mm, ārējais diametrs 70 75 mm, temperatūra 12 */- 2 C, jābūt kompaktai putai, izdaloties ogļskābās gāzes burbulīšiem. | |||
Putu augstums | ne mazāk kā 20mm | ne mazāk kā 40mm | ne mazāk kā 20mm | ne mazāk kā 40mm |
Putu noturība | ne mazāk kā 1.5 min | ne mazāk kā 2.0 min | ne mazāk kā 1.5 min | ne mazāk kā 2.0 min |
Garša un aromāts | Maigi rūgtena apiņu garša un viegls apiņu aromāts, bez blakus piegaršām un smaržām | Īpaša iesala garša, kuru papildina tīkams apiņu rūgtums un aromāts, bez blakus piegaršām un smaržām |
LV UTN 41201005223-03:2006
4. lpp
II. 4. Alus šķirņu fizikāli ķimisko rādītāju un pēcrūgšanas laika normas:
Tab.N 2
Rādītāja nosaukums | Užavas gaišais nefiltrēts | Užavas gaišais filtrēts | Užavas tumšais nefiltrēts | Užavas tumšais filtrēts |
Sauso vielu masas daļa sākuma misā,%Spirta satura masas daļa,%Spirta saturs, tilpuma %Skābums, ml 1N NaOH šķiduma 100ml alusKrāsa, ml 0.1 N joda šķīduma uz 100ml ūdensOgļskābās gāzes masas daļa, % ne mazāk kāPēcrūgšanas laiks, diennaktis | 12.5+/- 0.2 3.8+/- 0.4 4.6 +/- 0.51.8 3.1 0.91.9 21 | 12.5+/- 0.2 3.8+/- 0.4 4.6 +/- 0.51.8 3.1 0.9 1.9 0.35 21 | 12.7 +/- 0.2 3.8 +/- 0.4 4.9 +/- 0.51.8 3.1 2.0 4.5 21 | 12.7 +/-0.2 3.8 +/- 0.4 4.9 +/- 0.51.8 3.1 2.0 – 4.5 0.32 21 |
LV UTN 41201005223-03:2006
5. lpp
II.5. Mikrobioloģiskiem rādītājiem nefiltrētam vaļējam alum un filtrētam pudeļu alum jāatbilst noteiktām normām, saskaņā ar SIA Zaksi prasībām, apstiprinātām 01.06.02.
II.6. Pārtikas un enerģētiskās vērtības alum, kas ražots saskaņā ar šiem uzņēmuma tehniskiem noteikumiem sekojošas:
Nosaukums | Užavas gaišais | Užavas tumšais |
Olbaltumvielas,g/100g alus Ogļhidrāti,g/100g alus Enerģētiskā vērtība,kkal/100g alus | 0.46 4.4 47 | 0.52 4.6 47 |
III. PIEŅEMŠANAS NOTEIKUMI
III.1. Organoleptiskās pārbaudes katrai partijai pirms realizācijas.
III.2. Mikrobioloģiskās pārbaudes – vienu reizi sešos mēnešos katrai šķirnei un pēc patērētāju pieprasījuma.
III.3. Visas pārbaudes veic Akreditēta laboratorija, ar kuru ir noslēgts sadarbības līgums.
LV UTN 41201005223-03:2006
6. lpp
IV. PĀRBAUDES METODES
IV.1. Organoleptiskās pārbaudes saskaņā ar SIA Zaksi 01.03.02. apstiprinātu degustācijas sistēmu vai laboratorijas analīžu metodikām.
IV.3. Mikrobioloģiskos rādītājus nosaka saskaņā ar LVS EN ISO apstiprinātām metodēm.
V. IEPAKOŠANA, MARĶĒSANA, TRANSPORTĒŠANA, GLABĀŠANA
V.1. Alu iepilda hermētiski noslēgtā tarā:
V.2. Stikla pudeles ar alu hermētiski noslēdz ar kronkorķiem.
V.3. Vidējam 10 pudeļu piepildījumam ar alu pie +200C pieļaujama atkāpe no nominālās ietilpības +/-3%
V.4. Pudeles ar alu ievieto:
V.5. Marķēšana:
KEG mucām uz katras alus mucas sekojoša informācija :
LVUTN 41201005223-03:2006
7. lpp
pudeļu alum mākslinieciski noformēta etiķete ar sekojošu informāciju:
V.6. Alu mucās un pudelēs pārvadā slēgta tipa transportā,kurš atbilst pārtikas produktu pārvadāšanas noteikumiem.
V.7. KEG mucas ar alu un pudeļu alu uzglabā temperatūrā ne zemākā par +40 C un ne augstākā par +80 C
VI. IZGATAVOTĀJA GARANTIJAS
VI.1. Izgatavotājs garantē alus atbilstību šiem tehniskiem noteikumiem , ja tiek ievērots augstāk minētais.
VI.2. Minimālais derīguma termiņš alum, pildītam KEG mucās – 21 diena pie uzglabāšanas temperatūras +20 C līdz +80 C.
VI.3. Minimālais derīguma termiņš alum , kas pildīts pudelēs 21 diena pie uzglabāšanas temperatūras +20 C līdz +80 C
SIA Zaksi produkcijas ražošanu un dokumentācijas noformēšanu reglamentējošo normatīvo aktu saraksts
Npk | Numurs | Apstipr. dat. | Nosaukums |
Likumi | |||
1 | 19.02.1998. | Pārtikas aprites uzraudzības likums | |
2 | 11.12.1997. | Epidemioloģiskās drošības likums | |
3 | 05.02.1997. | Aizsargjoslu likums | |
4 | 01.05.2004. | Alkoholisko dzērienu aprites likums | |
5 | 27.02.1997. | Likums par mērījumu vienotību | |
6 | 11.12.1991. (zaudē spēku 01.01.08.) | Likums Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību | |
7 | 09.12.1999. | Valsts valodas likums | |
Ministru kabineta noteikumi | |||
8 | 964 | 23.11.2004. | Pārtikas preču marķēšanas noteikumi |
9 | 235 | 23.02.1999. | Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība |
10 | 38 | 01.02.2000. | Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 222-99 Ūdensapgādes ārējie tīkli un būves |
11 | 334 | 31.08.1998. | Valsts metroloģiskai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu saraksts |
12 | 494 | 27.11.2001. | Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm |
13 | 203 | 01.06.1999. | Dezinfekcijas, dezinsekcijas un deratizācijas pasākumu veikšanas kārtība |
14 | 409 | 14.06.2005. | Pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālās kvalifikācijas prasības |
15 | 334 | 20.04.2004. | Noteikumi par pārtikas piesārņojumu un prasībām kodīgas ķīmiskās vielas saturošas pārtikas iepakojumam un marķējumam |
16 | 452 | 28.06.2005. | Noteikumi par mērīšanas līdzekļu verifikāciju, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm |
Regulas | |||
17 | 852 | 29.04.2004. | Regula par pārtikas produktu higiēnu |
18 | 178 | 28.01.2002. | Regula, kas paredz vispārīgus pārtikas aprites tiesību aktu principus un prasības, izveido Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādi un paredz procedūras saistībā ar pārtikas nekaitīgumu |